14/9 Minne och fantasi
På denna lektion fick vi börja med att vi skulle måla från minnet och motivet skulle vara En plats där du hämtar energi. Efter att ha fått de instruktionerna började olika platser genast snurra runt i huvudet, men till slut valde jag att måla våran stuga.
Ofta när barn målar eller ritar går de från minnet även om det som dem avbildar är precis bredvid dem. De ritar vad de vet, till exempel vissa varn ritar så kallade huvudfotingar när de ska rita människor för de vet att en människa har ett huvud, armar och ben (Vygotskij, 1998).
Jag märkte att jag gjorde lite liknande när jag skulle måla också, det blev att man framhävde vissa delar som man kom ihåg mer och tog bort andra saker som inte var lika starka. Så i slutändan stämmer inte målningen som gjorts från minnet så bra överens med verkligheten, men därimot visar en känslan om platsen som man kommer ihåg.

Efter det fick vi använda våran fantasi istället. Vi fick en varsin lapp där vi skulleskriva ett påhittat ord och sen skicka lappen åt vänster. Lappen man fick skulle vi sen skapa en varelse till ordet i färgad lera som vi tror att den skulle kunna se ut. Jag fick ordet "Morgubbe" och fick ideén att det kanske kan vara en liten gubbe som är lite mammig av sig.
Det var väldigt svårt att komma på ett ord till att börja med, då jag blev väldigt låst på de ord och ljud vi redan har. Det kan hända att om man gör detta med barn att de inte blir lika låsta då de inte har fått språk och gramatik "inbankat" i huvudet på samma sätt som oss vuxna och har lättade ett hitta nya ljus och ord.
Samma sak gäller på skapande delen , där känner jag att det är svårt att vara "fantasifull" ibland för att man har blivit så präglad av vad som är rätt och fel och håller sig gärna till det man vet och går gärna inte utanför gränserna. Något barn förhoppningsvis inte känner och kan vara mer fria och slippa den påverkan av samhället som vi vill få bort i förskolan.
